fu'a_itulau

O le mea lea o loʻo tupu i palasitika faʻaoga tasi i le lalolagi atoa

O le mea lea o loʻo tupu i palasitika faʻaoga tasi i le lalolagi atoa

taumafaiga i le lalolagi atoa

Kanata - o le a faʻasaina le tele o oloa palasitika faʻaoga tasi i le faaiuga o le 2021.

I le tausaga na teʻa nei, e 170 atunuu na folafola e "faʻaitiitia" le faʻaaogaina o palasitika i le 2030. Ma o le toʻatele ua amata e ala i le tuʻuina atu poʻo le faʻamalosia o tulafono i nisi o palasitika faʻaoga tasi:

Kenya - faʻasaina taga palasitika faʻaaoga tasi i le 2017 ma, i lenei Iuni, faʻasaina tagata asiasi mai le aveina o palasitika faʻaoga tasi e pei o fagu vai ma ipu faʻaaoga i totonu o paka a le atunuʻu, vaomatua, matafaga, ma nofoaga faasao.

Zimbabwe - na faʻatulafonoina le faʻasaina o pusa meaʻai polystyrene i le 2017, faʻasalaga i le va o le $30 i le $5,000 mo soʻo se tasi e solia tulafono.

United Kingdom - faʻafeiloaʻi se lafoga i luga o taga palasitika i le 2015 ma faʻasaina le faʻatau atu o oloa o loʻo i ai microbeads, e pei o gel taʻele ma pulumu mata, i le 2018. O le faʻasaina o le tuʻuina atu o straw palasitika, stirrers ma cotton buds talu ai nei na faʻamalosia i Egelani.

Iunaite Setete – O Niu Ioka, Kalefonia ma Hawaii o nisi ia o setete ua faasaina taga pepa iila e tasi e faaaoga, e ui e leai se tulafono a le feterale.

Le Iuni a Europa - ua fuafua e faʻasaina mea palasitika faʻaaogaina e tasi e pei o vaomago, tui, naifi ma fuga i le 2021.

Saina - ua faʻasalalau se fuafuaga e faʻasa ai ato e le mafai ona faʻaleagaina i totonu o taulaga ma taulaga uma i le 2022. O straw e faʻaaogaina tasi o le a faʻasaina foi i faleaiga faleaiga i le faaiuga o le 2020.

Initia - nai lo le faʻatulafonoina a le atunuʻu atoa i taga palasitika, ipu ma straw, o loʻo talosagaina setete e faʻamalosia tulafono o loʻo iai i luga o le teuina, gaosiga ma le faʻaogaina o nisi mea faʻaoga e tasi.

Fa'atonu faiga

O le fa'asaina o palasitika ua na'o se vaega o le fofo.A uma mea uma, o le palasitika o se fofo taugofie ma sili ona lelei i le tele o faʻafitauli, ma e faʻaaogaina lelei i le tele o talosaga mai le faʻasaoina o meaʻai i le faʻaolaina o ola i le soifua maloloina.

O lea la ina ia faia se suiga moni, agai i se tamaoaiga lapotopoto lea e le iu ai oloa ona o otaota o le a taua tele.

UK charity le Ellen MacArthur Foundation's New Plastics Economy initiative e fa'amoemoe e fesoasoani i le lalolagi e faia lenei suiga.Fai mai e mafai ona tatou faia lenei mea pe a tatou:

Aveese uma mea fa'afitauli ma mea e le mana'omia.

Fa'afouga e fa'amautinoa ai o palasitika tatou te mana'omia e toe fa'aoga, toe fa'aaogaina, pe fa'apala.

Fa'asalalau uma mea palasitika matou te fa'aogaina e teu ai i totonu o le tamaoaiga ma fafo atu o le si'osi'omaga.

"Matou te manaʻomia le faʻafouina e fatu ai mea fou ma toe faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga pisinisi," o le tala lea a le faʻavae o le faʻalapotopotoga o Ellen MacArthur."Ma matou te manaʻomia le faʻaleleia atili o atinaʻe e faʻamautinoa ai o palasitika uma matou te faʻaaogaina o loʻo faʻasalalau i le tamaoaiga ma e le avea ma otaota poʻo le filogia.

"O le fesili e le o se tamaoaiga faʻataʻamilomilo mo palasitika e mafai, ae o le a le mea o le a tatou faia faʻatasi e faʻataunuʻu ai."

Na saunoa MacArthur i le faalauiloaina o se lipoti talu ai nei i le manaoga faanatinati mo se tamaoaiga lapotopoto i palasitika, e taʻua o le Breaking the Plastic Wave.

O lo'o fa'aalia ai, pe a fa'atusatusa i se fa'ata'ita'iga fa'apisinisi e pei ona masani ai, o le tamaoaiga fa'ata'amilo e mafai ona fa'aitiitia ai le aofa'i o palasitika fa'aletausaga o lo'o ulufale mai i o tatou sami i le 80%.O se faiga fa'ata'amilo e mafai fo'i ona fa'aitiitia ai le kasa oona i le 25%, fa'aola sefe e $200 piliona i le tausaga, ma fa'atupu ai le 700,000 galuega fa'aopoopo i le 2040.

Ole World Economic Forum's Global Plastic Action Partnership o loʻo galue e fesoasoani e fausia se lalolagi e sili atu ona gafataulimaina ma aofia ai e ala i le faʻaumatiaina o le filogia.

O lo'o tu'ufa'atasia ai malo, pisinisi ma sosaiete lautele e fa'aliliu tautinoga i ni gaioiga anoa i le lalolagi atoa ma le atunu'u.

Meafaitino

O a matou ato e 100% biodegradable ma 100% compostable ma e faia mai laau (sana), PLA (faia mai sana + masoa sana) ma le PBAT (o se mea fusifusia / resin faaopoopo mo le faʻalauteleina).

* Ole tele o oloa e fai mai e '100% BIODEGRADABLE' ma faamolemole ia matau oa tatou atoE LEAItaga palasitika o lo'o iai se mea e fa'aopoopoina... o kamupani o lo'o fa'atauina nei ituaiga taga "biodegradable" o lo'o fa'aaogaina pea le 75-99% o le palasitika e fai ai mea ia e mafai ona fa'asa'oloto ai microplastics leaga ma oona pe a malepe i le palapala.

A mae'a ona e fa'aogaina a matou ato, fa'atumu i fasi mea'ai po'o fasi fa'ato'aga ma tu'u i totonu o lau talone faapalaga fale ma matamata i le malepe i totonu o le isi 6 masina.Afai e leai sau faapalaga fale e te maua se fale faapalaga falegaosimea i lou eria.

wunskdi (3)

Afai e te le o faapala i le fale i le taimi nei, e tatau lava, e sili atu le faigofie nai lo le mea e te mafaufau i ai ma o le ae faia se aafiaga o le siosiomaga e ala i le faʻaitiitia o au otaota ma o le a tuʻuina atu i le faʻaogaina o le eleele mafiafia o le togalaau.

Afai e leai sau faapalaga ma e leai foi se fale gaosi oloa i lou eria ona sosoo ai lea ma le isi nofoaga e sili ona lelei e tuu ai taga o au lapisi aua o le a malepe i lalo i le lapisi, e na o le 2 tausaga e alu ai ae 90 aso.O taga palasitika e mafai ona oʻo atu i le 1000 tausaga!

Fa'amolemole aua ne'i tu'u ia ato fa'atatau i la'au i totonu o lau talone toe fa'aaogaina aua e le taliaina e so'o se fale gaosi masani.

O tatou Mea

PLA(Polylactide) ose mea fa'aolaola, 100% biodegradable meafaitino mai mea fa'aola laau fa'afouina (sana masoa).

Le fanuaSAGAmatou te fa'aogaina e fai ai a matou ato e le talafeagai mo le taumafaina ae e lelei tele e fa'aoga e fai ma fa'au'uga mo mea fa'apipi'i pei o a tatou ato.O le fa'aogaina o le PLA e itiiti ifo i le 0.05% o le fa'ato'aga o saga fa'aletausaga, ma avea ai ma puna'oa e matua maualalo le a'afiaga.O le PLA fo'i e 60% le itiiti ifo o le malosi e gaosia nai lo palasitika masani e gaosia, e le o'ona, ma fa'atupuina le sili atu i le 65% fa'aitiitia kasa kasa.

PBAT(Polybutyrate Adipate Terephthalate) ose polymer fa'aolaola e matua'i fa'aleagaina ma o le a pala i totonu o le fale faapalaga, e leai ni mea oona i lona tulaga.

Pau lava le leaga o le PBAT o se vaega e maua mai i mea faʻavae suauʻu ma faia i se resini, o lona uiga e le mafai ona faʻafouina.O le mea e ofo ai, o le PBAT o lo'o fa'aopoopoina ina ia vave fa'aleaga taga e fa'amalieina ai le fa'aogaina o le fale mo le 190 aso.E le'o iai i le taimi nei so'o se resini fa'atatau i la'au o lo'o maua ile maketi.


Taimi meli: Sep-13-2022